Rejestracja / Logowanie

Zrazy wołowe

Sposób przygotowania

Wołowinę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym - dokładnie wykrawamy wszystkie żyły.
Małe kawałki wołowiny rozbijamy możliwie cienko posypujemy pieprzem i solą z obydwóch stron.
Każdy kawałek: smarujemy lekko musztardą i układamy cienkie plastry boczku, dokładamy 2 kawałki ogórka, mały kawałek cebuli i kawałek chleba, zawijamy roladkę i obwiązujemy nitką. Zrazy obsmażamy (im bardziej je przypieczemy tym sos wyjdzie ciemniejszy) następnie podlewamy wodą wrzucamy pozostałą cebulę, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 1,5 do 2h. Wyciągamy zrazy obieramy z nitki, wyciągamy resztki cebuli, sos zagęszczamy mąką i doprawiamy do smaku.

Mięso powinno być kruche.
Podajemy z pyzami i kwaszonymi ogórkami lub buraczkami.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 2

Składniki (9)

  • 2 plastry wołowiny
  • 3-4 ogórki kwaszone
  • cebula
  • boczek w plasterkach
  • kawałek chleba
  • musztarda
  • tłuszcz do smażenia
  • sól pieprz
  • gałka muszkatołowa, kurkuma, pieprz,

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka