Rejestracja / Logowanie

Zapiekana kalarpka

Sposób przygotowania

Kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę, następnie gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i masła przez około 10 minut. Wyciągamy kalarepkę, wywar pozostawiamy.

Mąkę zasmażamy na maśle uważając by się nie zarumieniła, dodajemy pół szklanki wywaru, dodajemy przyprawy, śmietanę i starty na drobnej tarce ser.

Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego wkładamy kalarepę, posypujemy posiekanym koperkiem i pokrojonym w plastry pomidorem, zalewamy sosem i posypujemy bułką tartą. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku w temp. 180 stopni. Podajemy na ciepło. Smacznego!

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1
  • Autor: IrenaM
  • Dla: 4 osób
  • Poziom trudności: średni
  • Czas przygotowania: ok. 30 min.
  • Koszty: 0 zł

Składniki (12)

  • 6 szt kalarepka
  • 1 łyżeczka masło
  • 2 szt pomidor,
  • 1/2 pęczek koperek
  • do smaku sól i cukier
  • 2 łyżki bułka tarta
  • tłuszcz do smarowania
  • sos
  • 1 łyżka masło,
  • 1 łyżka mąka pszenna
  • 100 ml śmietana
  • 100 gram ser zółty,

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka