Grzyby Marynowane
Sposób przygotowania
Najlepsze do marynowania są grzyby małe, które zostawia się w całości; grzyby większe należy podzielić na połówki lub ćwiartki.
Do rondelka wlać ocet i wodę, dodać wszystkie przyprawy, zagotować i nakryć pokrywką;
Zalewę gotować 10 min i zostawić do ostudzenia.
Grzyby oczyścić, dokładnie wypłukać z piasku i osączyć.
W garnku zagotować 2 litry wody, dodać grzyby i gotować na małym ogniu 30 min.
Osączyć na sicie, włożyć do słoików i zimne zalać zalewą (przyprawy równo rozłożyć w słoikach).
Słoiki zamknąć i przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.
Smakowało ? :-) Polub nas:
Składniki (8)
- grzyby (borowiki, podgrzybki, gąski, maślaki, pieczarki) 2 kg
- woda 2 szklanki
- ocet 10% 2 szklanki
- sól 2 łyżeczki
- cukier 4 łyżki
- ziele angielskie 2 łyżeczki
- pieprz czarny 2 łyżeczki
- liście laurowe 5 szt
Komentarze