Rejestracja / Logowanie

Grzyby Marynowane

Sposób przygotowania

Najlepsze do marynowania są grzyby małe, które zostawia się w całości; grzyby większe należy podzielić na połówki lub ćwiartki.

 

Do rondelka wlać ocet i wodę, dodać wszystkie przyprawy, zagotować i nakryć pokrywką;

Zalewę gotować 10 min i zostawić do ostudzenia.

Grzyby oczyścić, dokładnie wypłukać z piasku i osączyć.

W garnku zagotować 2 litry wody, dodać grzyby i gotować na małym ogniu 30 min.

Osączyć na sicie, włożyć do słoików i zimne zalać zalewą (przyprawy równo rozłożyć w słoikach).

 

Słoiki zamknąć i przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1
  • Autor: tulipan
  • Dla: 4 osób
  • Poziom trudności: średni
  • Czas przygotowania: ok. 30 min.
  • Koszty: 20 zł

Składniki (8)

  • grzyby (borowiki, podgrzybki, gąski, maślaki, pieczarki) 2 kg
  • woda 2 szklanki
  • ocet 10% 2 szklanki
  • sól 2 łyżeczki
  • cukier 4 łyżki
  • ziele angielskie 2 łyżeczki
  • pieprz czarny 2 łyżeczki
  • liście laurowe 5 szt

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka