Rejestracja / Logowanie

Gołasy czyli gołabki bez liści

Sposób przygotowania

Mięso wrzucamy do miski,kapuste siekamy drobno i dodajemy do mięsa,wbijamy jajka.cebule kroimy w drobną kostke dodajemy do mięsa, wsypujemy suchy ryż i kaszę wszystko doprawiamy do smaku i wyrabiamy.

Z masy formujemy średniej wielkości kotleciki dobrze ugniatamy żeby się nie rozpadały obtaczamy w bułce tartej i obsmażamy na oleju na rumiano. Duży garnek wyścielamy liścmi kapusty i podlewamy szklanką wody na liściach układamy obsmażone gołaski.

Teraz przygotowujemy sos ja robię sos z kostki rosołowej ok 750 ml bulionu do tego mały koncentrat pomidorowy, jak się zagotuje zagęszczam mąką ok 2 łyżki rozmieszane w wodzie jeśli jest potrzeba można doprawić solą i pieprzem, tak przygotowanym sosem zalewam gołaski jeśli zbraknie sosu można dopełnić wodą przegotowaną ,przykrywam i gotuje na wolnym ogniu ok 60 min.

Można prubować wcześniej bo różne rodzaje ryżu dochodzą w innym czasie. Podawać z sosem pomidorowym smacznego:)

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 2

Składniki (10)

  • na sos; bulion ok 0.750ml,koncentrat ,maka,przyprawy
  • bułka tarta do obtoczenia
  • mięso mielone wieprzowe 0.5 kg
  • kapusta biała słodka 0.5 kg
  • cebula 2szt duże
  • szklanka ryżu
  • 5 jaj
  • szklanka kaszy manny
  • przyprawy do smaku sól, pieprz
  • olej do obsmażenia

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka