Rejestracja / Logowanie

Kurczak w orzechowej panierce

Sposób przygotowania

To mój pierwszy kurczak pieczony w panierce, zawsze jakoś omijałam taki temat z daleka, wydawało mi się że w domowych warunkach chrupiąca panierka z piekarnika jest nie możliwa, nie miałam racji!

Wszystko poszło zgodnie z planem użyłam posypki do tortów z orzechów ziemnych, możesz użyć całych orzechów do posiekania ale pamiętaj by dodać ich więcej.

- 6 części kurczaka (choć panierki starczy na 12 części)
Panierka
- szklanka posypki orzechowej z orzechów ziemnych
- 2 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka curry indyjskie
- 150 ml wody

Wsyp orzechy, płatki owsiane, curry do części ucierającej blendera. Włącz i miksuj aż masa orzechowa zacznie się brylować. Zatrzymaj siekanie, dodaj wody i mieszaj dalej w urządzeniu masę na puch.

Części kurczaka wcześniej lekko przypraw solą i pieprzem czarnym. Panierka powinna mieć konsystencję kleistą. Każdą część kurczaka dobrze wysmaruj panierką z każdej strony.

Nagrzej piekarnik na 150 stopni. Kurczaka ułóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia, tak by kawałki się nie stykały. Piecz 45 min. Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz końcowe 15min.  Tym sposobem starałam się uniknąć by panierka się zbytnio spiekła, a kurczak miał czas się uprażyć pod panierką.

Panierka pięknie zamknęła soczystego kurczaka, przepyszny sposób na obiad.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 2

Składniki (0)

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka