Rejestracja / Logowanie

Sałatka z krewetkami

Sposób przygotowania

Sałatę dokładnie myjemy i drzemy na mniejsze kawałki, wrzucając do dużej miski ( nie kroimy aby nie tracić witamin ). Ogórka i pomidory myjemy, obieramy i kroimy w duże kostki, także dorzucając do miski.

 

Pieczywo kroimy w niewielką kostkę i wrzucamy na oliwę rozgrzaną na patelni wraz z wyciśniętym na prasce ząbkiem czosnku. Smażymy do zarumienienia a następnie wrzucamy do miski z przygotowanymi wcześniej warzywami.

 

Patelnie oczyszczamy papierowym ręcznikiem. Wlewamy kolejne dwie łyżki oliwy oraz starty imbir i drugi wyciśnięty ząbek czosnku, zaczynamy smażyć, w momencie gdy zaczyna skwierczeć dodajemy krewetki i lekko solimy. W między czasie, podczas smażenia krewetek przygotowujemy sos.

 

Do niewielkiej miseczki wlewamy sok z cytryny i wsypujemy odrobinę soli – ubijamy około pół minuty, po czym stopniowo dodajemy oliwę ciągle mieszając. Na zakończenie sos doprawiamy pieprzem. Usmażone krewetki mieszamy z przygotowanymi w misce warzywami i pieczywem. Przygotowaną sałatkę zalewamy sosem.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.5
Głosów: 37

Składniki (13)

  • 200g krewetek tygrysich (obrane i obgotowane)
  • 1 średniej wielkości sałata rzymska
  • 1 niewielki świeży ogórek
  • 1-2 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 bułka kajzerka, kawałek bagietki lub innego ulubionego pieczywa
  • 4 łyżki oliwy do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • około 1 centymetr świeżego imbiru
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka