Rejestracja / Logowanie

Sałatka grecka

Sposób przygotowania

Sałatę dokładnie myjemy i rwiemy na małe kawałeczki, wrzucając do dużej miski. Pomidory myjemy, obieramy ze skóry, usuwamy środki i kroimy w kostkę. Ogórka myjemy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.

 

Cebulę obieramy przekrajamy na pół i kroimy w półplastry. Kostkę sera feta wyjmujemy z opakowania i kładziemy na desce. W wysokim naczyniu przygotowujemy sobie gorącą wodę. Bierzemy duży nóż i kroimy fetę w kosteczki mocząc co chwilę nóż we wrzątku ( dzięki temu ser przy krojeniu się nie rozwala i można pokroić go w równe kosteczki ).

 

Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy każdą z nich na 2-3 pierścienie. Wszystko mieszamy razem w misce. Jeśli ktoś lubi można dodać sos winegret.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.5
Głosów: 98

Składniki (7)

  • 1 główka sałaty lodowej (lub jeśli ktoś woli kapusty pekińskiej)
  • 4-5 pomidorów
  • 1 duży świeży ogórek
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula
  • opakowanie sera feta
  • oliwki czarne (150g bez zalewy)
  • oliwki zielone (150g bez zalewy)

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka