Rejestracja / Logowanie

Sałatka śledziowa

Sposób przygotowania

Śledzie dokładnie myjemy i namaczamy w zimnej wodzie. Moczymy je około 4 godziny (wodę dwukrotnie zmieniamy ). Ziemniaki dokładnie myjemy, następnie gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.

 

Cebulę obieramy i drobniutko kroimy. Ogórki kiszone cienko obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Po upływie 4 godzin śledzie odsączamy i osuszamy na papierowym ręczniku, następnie kroimy je w kostkę. Ziemniaki po ugotowaniu obieramy ze skóry i kroimy w niewielkie plasterki.

 

Wszystkie przygotowane wcześniej składniki mieszamy razem w misce. W osobnej miseczce łączymy majonez z musztardą i podajemy do sałatki. Całość doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem oraz ewentualnie solą. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny przed podaniem.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.4
Głosów: 34

Składniki (9)

  • 50 dag śledzi ( matjasy )
  • 70 dag ziemniaków
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 30 dag ogórków kiszonych
  • 4 łyżki stołowe majonezu
  • 1 łyżka stołowa musztardy
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka