Rejestracja / Logowanie

Pączki

Sposób przygotowania

Żółtka rozetrzeć z drożdżami,mleko, olej, margarynę, cukier waniliowy, lekko podgrzać składniki. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, do tego dodać podgrzane składniki i drożdże z żółtkami. Ciasto dobrze wyrobić rękami, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować ciasto na grubsze placki. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środku każdego placka nałożyć niewielką ilość dowolnego dżemu, zlepiać okrągłe paczki. Zostawić aby pączki dobrze wyrosły. W głębokim garnczku rozgrzewamy tłuszcz, wyrośnięte pączki kładziemy na tłuszcz i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Upieczone wyjmujemy na bibułę, by osączyły się z nadmiaru tłuszczu i obtaczamy pączki w cukrze pudrze

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1

Składniki (10)

  • żółtka 5 szt
  • drożdże 1 paczka
  • mleko 2 szkl
  • olej 1/2 szkl
  • margaryna 1/4 kostki
  • cukier waniliowy 1 opak
  • mąka 1 kg
  • sól
  • tłuszcz do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka