Rejestracja / Logowanie

Sos winegret (vinegret)

Sposób przygotowania

Wyciskamy sok z cytryny i przelewamy go do miseczki, w której dodajemy do niego sól i biały pieprz. Następnie dodajemy łyżeczkę musztardy i dokładnie mieszamy.Oliwę wlewamy stopniowo cały czas mieszając sos.

 

Cebulę obieramy i bardzo drobniutko siekamy. Dodajemy do sosu ciągle mieszając. Można dodać także szczyptę cukru. Opcję stanowi zastąpienie cebuli natką pietruszki. Sos można podawać do większości sałatek.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.5
Głosów: 97
  • Autor: admin
  • Dla: 8 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: ok. 15 min.
  • Koszty: 5 zł

Składniki (6)

  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny (można zastąpić octem winnym)
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek (można zastąpić olejem)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ niewielkiej cebuli
  • sól
  • biały pieprz

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka