Rejestracja / Logowanie

Tarte z pieczarkami

Sposób przygotowania

Pieczarki umyć, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić dość cieniutko, przesmażyć na tłuszczu, dodać do pieczarek, posolić i popieprzyć.

Ziemniaki obrać, zetrzeć w maszynce do ścierania ziemniaków, lub na tarce o małych otworach. Na miskę położyć pieluchę tetrową, wyłożyć starte ziemniaki, dobrze odcisnąć, potem odlać płyn, ale ostrożnie, by na dnie miski osiadła skrobia.

Do odciśniętej masy ziemniaczanej dodać skrobię z ziemniaków. Masę ziemniaczaną wymieszać z pieprzem, solą i jajkiem. W dłoniach formować podłużne kluski, na środku położyć łyżkę nadzienia, dobrze zlepić. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie, 6 minut od wypłynięcia klusek na wierzch

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1

Składniki (8)

  • 1 szt jajko
  • tłuszcz
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 kg ziemniaki
  • 1/3 szkl mąka
  • 1 szt cebula
  • 0,5 kg pieczarki

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka