Rejestracja / Logowanie

Sos słodko-kwaśny

Sposób przygotowania

Pomidory oraz cebulę obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i gotujemy obydwa składniki około 1 godziny. Ananasa kroimy w kostkę i gdy minie godzina gotowania pomidorów i cebuli dodajemy go do garnka. następnie dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli, 2 łyżki musztardy, mieloną paprykę, vegetę, curry, pieprz, cukier, ocet oraz sól.

 

Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około ½ godziny ( tak aby papryka się nie rozgotowała ). Do szklanki wlewany sok z ananasów i dodajmy do niego mąkę dokładnie rozrabiamy i dodajemy na koniec do gotującego się sosu. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Gorący sos umieszczamy w słoikach, dobrze zakręcamy i ustawiamy dnem do góry aby ostygły. Nie trzeba pasteryzować.  

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.5
Głosów: 85
  • Autor: admin
  • Dla: 10 osób
  • Poziom trudności: trudny
  • Czas przygotowania: powyżej 90 min.
  • Koszty: 35 zł

Składniki (16)

  • 3 kilogramy pomidorów
  • 1 kilogram cebuli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasów
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki chilli
  • 2 łyżki stołowe musztardy
  • 1 łyżka stołowa słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżka stołowa vegety
  • 1 łyżka stołowa curry
  • ½ łyżeczki pieprzu (najlepiej świeżo mielony)
  • 3 szklanki cukru
  • ½ - ¾ szklanki octu
  • 2 łyżki stołowe soli
  • 2 czubate łyżki stołowe mąki ziemniaczanej

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka