Rejestracja / Logowanie

Drożdżowe ósemki

Sposób przygotowania

Do miski pokruszyć drożdże. Mleko podgrzać. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, cukrem i 2 łyżkami mąki, przykryć miskę ściereczką, odstawić rozczyn w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, jajka zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałeczki, zawinąć w ósemki. Odstawić jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia ósemek. Wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć na złoty kolor. Wyjmować, układać na bibule, aby ściekł tłuszcz, ciepłe posypać cukrem.

 

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1

Składniki (8)

  • tłuszcz do smażenia
  • 20 g drożdże
  • 2 szt jajka
  • 250 g mąka
  • 125 g masło
  • 1 łyżeczka cukier
  • 4 łyżki mleko
  • cukier puder do posypania

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka