Rejestracja / Logowanie

Bułeczki z budyniem i marmoladą - ósemki

Sposób przygotowania

CIASTO Do miski pokruszyć drożdże, dodać 125 ml podgrzanego lekko mleka i 5 dag cukru, dodać przesianą mąkę, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Do rondla włożyć 2 łyżki margaryny, stopić, dodać do zaczynu z 125 ml letniego mleka. Dodać szczyptę soli i jajko. Ciasto dokładnie wyrobić, odstawić przykryte na 40 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać trochę mąki, wyłożyć ciasto, z ciasta formować grubsze wałeczki i składać w ósemki.

KREM BUDYNIOWY Budyń wymieszać z 72 ml mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać budyń, zagotować, mieszając na wolnym ogniu, do zgęstnienia masy budyniowej. W otwory ósemek, wkładać porcję budyniu i porcję marmolady śliwkowej, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym, na papierze układać bułeczki Włożyć do nagrzanego piekarnika 15 minut w 200 stop. Wyjąć ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1

Składniki (10)

  • marmolada śliwkowa -1 mały słoiczek
  • sól
  • jajko -1 szt
  • mleko -720 ml
  • mąka -50 dag
  • cukier -15 dag
  • drożdże -5 dag
  • margaryna -7 łyżek
  • budyń -1 szt
  • cukier puder

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka