Rejestracja / Logowanie

Sos curry

Sposób przygotowania

 

Umieszczamy masło w naczyniu żaroodpornym. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do masła. Naczynie przykrywany i wstawiamy na dwie minuty do mikrofalówki nastawionej na moc około 600 W.

 

Jabłko myjemy, obieramy ze skóry, wykrajamy środek nasienny i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mąkę ziemniaczaną dokładnie mieszamy z 1 łyżeczką wody. W osobnej, większej misce mieszamy mleko, bulion oraz curry.

 

Po wymieszamy dodajemy do tego starte jabłko oraz mąkę i dokładnie całość mieszamy. Tak przygotowany sos dodać do masła z cebulą i wymieszać. Całość podgrzewać jeszcze 7 minut (600W) – w czasie gotowania dwukrotnie zamieszać.

 

Następnie przecieramy sos przez sito i podgrzewamy jeszcze 3 minuty. Solą i pieprzem doprawiamy do smaku.

 

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.5
Głosów: 85
  • Autor: admin
  • Dla: 4 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: ok. 30 min.
  • Koszty: 15 zł

Składniki (9)

  • ½ szklanki warzywnego bulionu
  • ½ szklanki mleka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 2 łyżki stołowe curry
  • 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
  • niewielkie, słodkie jabłko
  • sól
  • pieprz

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka