Rejestracja / Logowanie

Sos salsa

Sposób przygotowania

Pomidory umyć, obrać i poprzekrajać na połowę. Nad miseczką wycisnąć każdą z połówek, razem z sokiem powinna wylecieć większość nasion. Jeśli jakiej nasiona pozostały usuwamy je ręką lub niewielką łyżeczką, a czysty miąższ drobno kroimy.

 

Cebulę obieramy i drobno siekamy, dodajemy do drobno pokrojonych pomidorów. Dodajemy kolendrę, sok wyciśnięty z limonki, chilli. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 20 minut do zmacerowania. Następnie możemy doprawić solą, pieprzem i kilkoma kroplami sosu tabasco do smaku.

 

Gotowy sos zakrywamy folią i odstawiamy na godzinę lub dłużej aby się przegryzł. Jeśli sos puści dużo soku przed podaniem można do odlać i zamieszać całość.  

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.5
Głosów: 85
  • Autor: admin
  • Dla: 2 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: ok. 30 min.
  • Koszty: 10 zł

Składniki (5)

  • 4 duże, dojrzałe pomidory
  • ½ czerwonej cebuli
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • sok wyciśnięty z limonki
  • chilli (poziom ostrości wedle uznania)

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka