Rejestracja / Logowanie

Sos barbecue

Sposób przygotowania

Olej umieszczamy w rondelku i rozgrzewamy. Cebulę oraz czosnek drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż cebula się zeszkli. Przecier pomidorowy mieszamy z octem winnym i dodajemy do smażącej się cebuli i czosnku.

 

Całość dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy białe wino, miód, listek laurowy, musztardę, bazylię, tymianek oraz cząber. Często mieszając dusimy bez pokrywki około 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy liść laurowy. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem , sosem tabasco oraz sosem worcester. Idealny do potraw z grila.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.4
Głosów: 82
  • Autor: admin
  • Dla: 4 osób
  • Poziom trudności: średni
  • Czas przygotowania: ok. 15 min.
  • Koszty: 20 zł

Składniki (16)

  • 2 średnie cebule
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki stołowe płynnego miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżka stołowa musztardy
  • 50 ml octu winnego z białego wina
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki cząbru
  • liść laurowy
  • kilka kropli sosu tabasco
  • kilka kropli sosu worcester
  • sól
  • pieprz

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka