Rejestracja / Logowanie

Muffiny jogurtowe z polewą bananową

Sposób przygotowania

Składniki mokre (jajka, serek/jogurt, olej) dokładnie mieszamy trzepaczką. W drugiej misce łączymy składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól. Zawartość obu misek łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.

Jeśli masa będzie bardzo gęsta dodajemy 1 łyżeczkę wody. W przeciwnym wypadku - gdy będzie zbyt lejąca - łyżkę mąki. Foremki do muffinek napełniamy do 3/4 wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy z funkcją termoobiegu do tzw. suchego patyczka (ok. 15-20 minut).

Po upieczeniu przygotowujemy polewę: banany blendujemy na gładką masę, podgrzewamy w garnku z dodatkiem soku z cytryny i posypki (do smaku). Gdy masa się zagotuje, zdejmujemy z kuchenki i dodajemy żelatynę. Mieszamy energicznie do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Gdy masa zacznie tężeć, polewamy nią muffiny (koniecznie przestudzone). Wstawiamy do lodówki. Posypką (lub rodzynkami) dekorujemy tuż przed podaniem na stół. Smacznego!

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1

Składniki (11)

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 150 g gęstego jogurtu waniliowego
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 ml oleju
  • 2 banany
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • posypka waniliowo-karmelowa do deserów

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka