Rejestracja / Logowanie

Placek po węgiersku

Sposób przygotowania

NADZIENIE: Paprykę umyć,osączyć,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na paseczki. Cebulę obrać pokroić w półplasterki. Mięso gulaszowe opłukać,osuszyć, obtoczyć w mące i włożyć na patelnię na rozgrzany tłuszcz dobrze obsmażyć.

Do mięsa dodać odrobinę wody i cebulę z ziołami. Przykryć patelnię i dusić z 40 minut. Następnie do mięsa dodać paprykę,koncentrat pomidorowy,sól i pieprz,dusić do miękkości.

Sos zagęścić mąką. Następnie gdy sos nam się dusi przygotowujemy ciasto ziemniaczane.

CIASTO: Ziemniaki i cebulę obrać, opłukać,zetrzeć na tarce o małych otworach. Ząbek czosnku obrać przecisnąć do ciasta. Do ciasta ziemniaczanego dodać jajko,mąkę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć dość grube placki Ziemniaczane placki przekładamy sosem z mięsem,składamy placki na połowę i jeszcze raz polać sosem wierzch placka ziemniaczanego.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1

Składniki (17)

  • suszone zioła takie jak lubczyk,tymianek.
  • koncentrat pomidorowy -2 łyżki
  • papryka czerwona -1 szt
  • papryka żółta -1 szt
  • mięso gulaszowe -0,5 kg
  • SOS:
  • sól i pieprz
  • cebula -1 szt
  • czosnek -1 ząbek
  • ziemniaki -1 kg
  • mąka -2 łyżki
  • jajko -1 szt
  • CIASTO
  • cebula czosnkowa -1 szt
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • mąka

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka