Rejestracja / Logowanie

Smerfetka

Sposób przygotowania

BISZKOPT

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier ubijać. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodawać żółtka wymieszane z 2 łyżkami wody,octem i na końcu wsypać mąki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy,włożyć do piekarnika,piec 25 minut w 180 stop.

MASA BUDYNIOWA

Zagotować 1,5 szkl. mleka z cukrem. Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 5 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową. Margarynę rozetrzeć. Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa. Na samym końcu do masy dodać 3 łyżki stężałej galaretki, wymieszać

MASA PIANKOWA

Galaretki rozpuścić w 1 szkl wrzącej wody, dokładnie rozmieszać. Do miski wsypać śnieżki,zalać mlekiem,ubijać mikserem na sztywno. Do ubitej pianki stopniowo dodawać po łyżce lekko ściętej galaretki, cały czas ubijając.

WIERZCH CIASTA

Galaretki rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody, odstawić do stężenia. PRZEKŁADANIE CIASTA

Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, ułożyć na niej delicje. Przykryć ciastka pianką,na piankę wylać galaretki, schłodzić w lodówce.


Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1

Składniki (23)

  • Biszkopt
  • mąka pszenna 1/2szkl
  • proszek do pieczenia 1łyżeczka
  • woda zimna -2 łyżki
  • jajka 4szt
  • mąka ziemniaczana 1/2szkl.
  • proszek do pieczenia 1łyżeczka
  • cukier 0,5 szkl
  • ocet -1 łyżeczka
  • MASA BUDYNIOWA
  • mleko -2 szkl
  • cukier -4 łyżki
  • margaryna -210 g
  • mąka -5 łyżek
  • PIANKA
  • śnieżki 2 opak
  • mleko -1,5 szkl
  • galaretka niebieska -2 opak
  • woda -1 szkl
  • delicje jagodowe -2 opak
  • WIERZCH CIASTA
  • galaretki niebieskie -2 opak
  • woda -0,5 l

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka