Rejestracja / Logowanie

Bigos z kurkami

Sposób przygotowania

Kapustę płuczemy i odgotowujemy w 4 litrach wody przez około 30 min. Po czym odcedzamy ją. Ponownie zalewamy wodą, dodajemy kostki rosołowe i wcześniej umyte i pokrojone kurki. Wszystko gotujemy około 50 minut. Kiełbase kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Ugotowana kapustę odcedzamy, dolewamy troczę świeżej gorącej wody na dno by kapusta nie przywarła oraz podsmażoną kiełbasę razem z tłuszczem ze smażenia i koncentrat. Wszystko przyprawiamy do smaku.

Dusimy 10 minut. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki smalcu dodajemy make i sporządzamy zasmażkę, gdy już nabierze rumianego koloru odstawiamy ją do ostygnięcia. Zimną zasmażkę łączymy z kapustą wszystko razem dusimy jeszcze 20 minut.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1

Składniki (9)

  • 4 łyzki mąki
  • 4 łyżki smalcu
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 300 gram kiełbasy
  • 3 kostkki bulionu
  • 300 gram kurek
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1 opakowanie przyprawy do bigosu
  • sól, pieprz do smaku

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka