Rejestracja / Logowanie

Knedle z truskawkami

Sposób przygotowania

Truskawki oszypułkować, umyć, osączyć na sicie. Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą, ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzić, odstawić do ostudzenia. Następnie ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać obie mąki, jajko, sól,olej,zagnieść ciasto. Z ciasta uformować wałek, pokroić go na kilka mniejszych kawałków. Z każdego kawałka formować placuszek, położyć na nim truskawkę, posypać truskawkę cukrem, zalepić brzegi, nadając im okrągły kształt. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie. Ugotowane knedle wybierać łyżką cedzakową na talerze, polać śmietaną, posypać cukrem pudrem.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1

Składniki (9)

  • truskawki świeże- 600 g
  • mąka ziemniaczana -2 łyżki
  • jajko -1 szt
  • olej -1 łyżka
  • mąka -25 dkg
  • ziemniaki -1 kg
  • śmietana 24% do polania knedli
  • cukier
  • sól

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka