Rejestracja / Logowanie

Naleśniki z kapustą i grzybami polane sosem grzybowym

Sposób przygotowania

Wszystkie pieczarki myjemy. Odkładamy garść do miseczki - przyda się do sosu.Resztę kroimy w małą kosteczkę, lub wersja dla leniwych + posiadaczy maszynki do mielenia mięsa z tarką - trzemy je na tarce o małych oczkach. 
Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni, dodajemy starte pieczarki. Solimy i pieprzymy. Smażymy około 10-15 minut. W tym czasie w rondelku rozpuszczamy tłuszcz i przysmażamy nasze pieczarki do sosu. Smażymy je przez około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Za pomocą nożyczek tniemy grzyby suszone na małe kawałeczki. Zalewamy około 3/4 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu.

Do farszu dodajemy pokrojoną drobno kapustę kiszoną ( nie dodajemy od razu całej, lepiej dodawać po trochu, mieszać i próbować jak smakuje). Chwilę smażymy i przekładamy do miseczki. Sos się gotuje, a my w tym czasie smażymy naleśniki:)
Gdy są już gotowe - zaprawiamy sos wodą z mąką. Mój zrobił się piękny brązowy i do tego bardzo aromatyczny.
Farsz nakładamy do naleśników i polewamy sosem. Smacznego!

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1
  • Autor: Elexis
  • Dla: 3 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: ok. 30 min.
  • Koszty: 30 zł

Składniki (7)

  • 0,5 kg pieczarek
  • kapustę kiszoną (około 0,2 kg)
  • 1 cebulę
  • naleśniki
  • 2 łyżki mąki
  • garść suszonych grzybów
  • tłuszcz do smażenia

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka