Rejestracja / Logowanie

Naleśniki francuskie

Sposób przygotowania

Wanilię kroimy wzdłuż na połowę i gotujemy w garnku razem z cydrem i miodem do momentu aż uzyskamy gęsty syrop. Gotowy syrop odstawiamy do przestudzenia. Truskawki myjemy i kroimy w plasterki, następnie zalewamy letnim syropem i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

 

Mikserem ubijamy na gładką masę mleko, mąkę i jajka. Rozpuszczamy połowę masła i dodajemy do przygotowanego ciasta razem z sokiem z cytryny. Wymieszane ciasto odstawiamy na około godzinę. Po upływie tego czasu smarujemy patelnie resztą masła i smażymy naleśniki.

 

Każdy po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem i układamy jeden na drugim. Górę naleśników wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 °C i zapiekamy około pół godziny. Gotowe naleśniki będą suche i chrupiące. Podajemy gorące oblane truskawkami w syropie.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.5
Głosów: 87
  • Autor: admin
  • Dla: 4 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: ok. 60 min.
  • Koszty: 20 zł

Składniki (11)

  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 25 dag mąki
  • 8 dag solonego masła
  • 8 dag cukru
  • sok z całej cytryny
  • cukier puder
  • 60 dag truskawek
  • 1 szklanka cydru (jabłecznika)
  • 10 dag płynnego miodu
  • 1 laska wanilii

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka