Rejestracja / Logowanie

Panacotta

Sposób przygotowania

Żelatynę zalewamy dwiema łyżkami zimnej wody i odstawiamy na bok na około 5 minut. Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż na połowę i wyskrobujemy, za pomocą łyżeczki ziarenka.

 

Do niewielkiego garnka wlewamy mleko oraz śmietankę, dodajemy do tego cukier oraz ziarenka wanilii i dwie połówki laski wanilii (można to zastąpić ekstraktem z wanilii). Podgrzewamy ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy rum oraz wino, doprowadzamy do wrzenia i szybko zdejmujemy z ognia.

 

Dodajemy namoczoną w miseczce żelatynę i energicznie mieszamy przez dłuższą chwilę, aż się rozpuści. Przygotowany krem rozlewamy na porcje – do 4 bądź 6 naczyń ( filiżanki, małe miseczki). Następnie odstawiamy do wystudzenia. Gdy krem wystygnie każde naczynie przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce na 5-6 godzin (lub cała noc) aby dokładnie stężały.

 

Po wyjęciu z lodówki moczymy lekko filiżanki w gorącej wodzie i wykładamy na talerzyki. Podajemy ze świeżymi owocami, musem lub sosem owocowym. Można także zastosować syrop klonowy, orzechy lub czekoladę.  

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.5
Głosów: 84
  • Autor: admin
  • Dla: 5 osób
  • Poziom trudności: średni
  • Czas przygotowania: ok. 30 min.
  • Koszty: 20 zł

Składniki (9)

  • 250 ml mleka
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 250 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka stołowa rumu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka białego wina (opcjonalnie)
  • świeże maliny albo truskawki
  • mus lub sos owocowy

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka