Rejestracja / Logowanie

Maślane bułeczki z serem i kruszonką

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i odrobiną śmietanki. Do utartych drożdży dodać szklankę mąki, dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Gdy rozczyn zwiększy się podwójnie,dodać wtedy żółtka utarte,mąkę, sól i resztę śmietanki,zarobić ciasto.

Ciasto wyrabiać dokładnie,aby weszło jak najwięcej powietrza,gdy ciasto odstaje od ręki i jest lśniące,dodawać powoli stopione letnie masło,ciągle wyrabiając. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość,wyrabiać małe okrągłe bułeczki, lekko palcami na środku zrobić wgłębienie.

NADZIENIE Ser wymieszać z jajkiem i cukrem, nakładać za pomocą szprycy do tortu nadzienie na bułeczki. Bułki układać na blasze wysmarowanej tłuszczem, odstawić do wyrośnięcia. Następnie bułki posmarować rozmąconym jajkiem.

KRUSZONKA Masło wymieszać z mąką i cukrem, rozetrzeć rękami kruszonkę. Bułeczki posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika,piec 25 minut w 200 stop

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1

Składniki (16)

  • CIASTO
  • żółtka - 3 szt
  • drożdże - 4 dag
  • śmietanka -1/4 l
  • masło-5 dag
  • sól
  • mąka- 0,5 kg
  • jajko -do smarowania bułeczek
  • NADZIENIE
  • ser biały -30 dag
  • jajko - 1 szt
  • cukier- 10 dag
  • KRUSZONKA
  • cukier- 5 dag
  • mąka- 5 dag
  • masło- 5 dag

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka