Rejestracja / Logowanie

Tiramisu

Sposób przygotowania

 

W miseczce umieszczamy kawę i wlewamy do niej dwie szklanki niezbyt gorącej wody – mieszamy. Do wymieszanej kawy dodajemy dowolnie wybrany alkohol, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy białka od żółtek.

 

Do miseczki z żółtkami wsypujemy ¾ z przygotowanego cukru i utrzyj mikserem na kogel-mogel. Następnie dodajemy do żółtek serek mascarpone, najpierw delikatnie mieszamy mikserem a następnie mikserem. Mieszamy do czasu aż składniki dokładnie się połączą. W wysokiej misce ubijamy sztywną pianę z białek – przed rozpoczęciem dodajemy do nich szczyptę soli. Gdy piana będzie już sztywna wsypujemy pozostały cukier i miksujemy jeszcze 1-2 minuty.

 

Następnie przekładamy białka do kremu i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Bierzemy prostokątne naczynie, układamy w nim biszkopty jeden koło drugiego po nasączeniu w kawie z alkoholem. Zanurzamy je w naparze tylko na moment aby były wilgotne tylko z wierzchu.

 

Jeśli zostaną przerwy pomiędzy biszkoptami wypełnią się kremem. Na przygotowane w naczyniu biszkopty wykładamy połowę kremu i obsypujemy przy użyciu sitka połową kakao. Następnie układamy drugą warstwę nasączonych biszkoptów, na które wykładamy pozostałą część kremu. Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, aby deser dokładnie zastygł. Bezpośrednio przed podaniem posypujemy resztą kakao.  

 

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.5
Głosów: 82
  • Autor: admin
  • Dla: 6 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: ok. 60 min.
  • Koszty: 25 zł

Składniki (7)

  • 100 dag serka mascarpone
  • 30 dag podłużnych biszkoptów
  • 4 jaja
  • 2 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej
  • 4-5 łyżek stołowych drobnego cukru
  • 50 ml alkoholu ( likier migdałowy, koniak, amaretto, rum lub żubrówka)
  • 2 łyżki stołowe gorzkiego kakao

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka