Rejestracja / Logowanie

Faworki

Sposób przygotowania

Mąkę, żółtka, margarynę i śmietanę łączymy ze sobą i zagniatamy kruche ciasto. Gotowe, dobrze wyrobione ciasto umieszczamy w lodówce na około godzinę. Po wyjęciu rozwałkowujemy na cienki placek.

 

Kroimy w 2,5 centymetrowe pasy. Każdy z nich odcinamy po skosie co 15-20 centymetrów. Każdy uzyskany paseczek nacinamy na środku i przez otwór przekładamy jeden ze szpiczastych końców. Przygotowane zwinięte faworki smażymy w głębokim oleju. Gdy lekko przestygną i obciekną z oleju podajemy posypane cukrem pudrem.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.5
Głosów: 81
  • Autor: admin
  • Dla: 6 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: ok. 60 min.
  • Koszty: 15 zł

Składniki (5)

  • 5 szklanek mąki
  • 4 żółtka
  • 250g margaryny
  • 4 łyżki stołowe śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka