Rejestracja / Logowanie

Ciasto na zimno

Sposób przygotowania

Tortownicę wysmarować masłem, ułożyć na dnie tortownicy i w koło herbatniki miśkopty. Schłodzone mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać sernik w proszku, miksować 3 minuty na wysokich obrotach.

Masę serową podzielić na 2 części, do jednej części wsypać łyżkę kakao, wymiksować. Na herbatniki wyłożyć masę serową białą, następnie masę kakaową. Włożyć do lodówki do stężenia masy. Truskawki umyć, oszypułkować.

Kilka truskawek odłożyć, resztę zmiksować z cukrem i śmietaną. Sos truskawkowy przelać do rondla, mieszając na wolnym ogniu zagotować, zestawić z ognia,wsypać jedną galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszać, ostudzić.

Wyjąć sernik z lodówki, wyłożyć na masy sos truskawkowy, odstawić do stężenia. W tym czasie zagotować pół litra wody, wsypać galaretkę truskawkową, dobrze wymieszać, odstawić do stężenia. Resztę truskawek przekroić i układać na masie truskawkowej. Wierzch ciasta zalać tężejacą galaretką truskawkową.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1

Składniki (8)

  • herbatniki miśkopty-180 g
  • sernik na zimno -1 opak
  • galaretka truskawkowa -2 opak
  • truskawki -500 g
  • śmietana18% -1 kubek
  • cukier -2 łyżki
  • mleko -2,5 szkl
  • kakao -1 łyżka

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka