Rejestracja / Logowanie

Pączki

Sposób przygotowania

 

 

Żółtka ubijać mikserem z drożdżami przez ok.10 minut. Mleko wlać do rondla,dodać margarynę, cukier, zagotować. Do żółtek utartych z drożdżami, dodawać stopniowo mąkę i letnie mleko,wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać jeszcze olej, ocet, cukier waniliowy. Kiedy zacznie ciasto odstawać od rąk , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte przełożyć na podsypane mąką stolnicę.

Z ciasta odrywać małe kawałki, formować niewielką kulkę, lekko spłaszczać w dłoni, nakładać łyżeczkę marmolady, dobrze zlepiać pączki. Przygotowane pączki odstawić jeszcze do wyrośnięcia. Tłuszcz rozgrzać w szerokim garnku. Kłaść pączki na gorący tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor. Pączki wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Następnie każdego pączka dobrze obsypać cukrem pudrem

 

 

 

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1

Składniki (11)

  • mąka -1 kg
  • cukier -6 łyżek
  • cukier waniliowy -1 opak
  • olej -2 łyżki
  • żółtka -8 szt
  • ocet -1 łyżka
  • margaryna -0,5 kost
  • mleko -2 szkl
  • drożdże -100 g
  • cukier puder do obsypania pączków
  • marmolada owocowa

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka