Rejestracja / Logowanie

Pączki

Sposób przygotowania

Oddzielamy 1/3 mąki, dodajemy do niej drożdże oraz mleko i wykonujemy rozczyn. Przykrywamy i odstawiamy na bok, gdy nieco urośnie dodajemy jajka, cukier, olejek, pozostałą mąkę, sól oraz roztopione masło.

 

Dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Po urośnięciu formujemy kulki i wstrzykujemy do środka marmoladę. Układamy przygotowane pączki na obsypanej mąką serwetce i znów zostawiamy na chwile do wyrośnięcia.

 

Gdy urosną smażymy na rozgrzanym głębokim oleju. Po usmażeniu obsypujemy pączki cukrem pudrem.

 

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.5
Głosów: 84
  • Autor: admin
  • Dla: 4 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: powyżej 90 min.
  • Koszty: 25 zł

Składniki (11)

  • 60 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 6 jajek
  • 250 ml mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1 olejek śmietankowy
  • szczypta soli
  • 50 dag marmolady
  • cukier puder
  • olej

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka