Rejestracja / Logowanie

Pomidory nadziewane w sosie śmietanowym

Sposób przygotowania

Mięso opłukać, pokroić na kawałki, zrumienić na tłuszczu, dodać pokrojoną drobno cebulę, dusić do miękkości z niewielką ilością wody. Ugotować ryż na sypko, dodając 2 razy tyle wody do gotowania, ile jest ryżu. Miękkie mięso przepuścić przez maszynkę. Połączyć z ryżem, przyprawić solą i pieprzem, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Pomidory średniej wielkości opłukać, pościnać wierzchy, ze środka wyjąć miąższ i włożyć w to miejsce nadzienie. Przykryć pomidory ściętymi wierzchami. Tak przygotowane pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie, w wolne miejsca między pomidorami włożyć wydrążony i przetarty miąższ. Pomidory zalać zawiesiną ze śmietany i mąki i zapiekać ok.10-15 minut.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1

Składniki (9)

  • pomidory -400 g
  • mięso wieprzowe -200 g
  • ryż -120 g
  • cebula -40 g
  • tłuszcz
  • śmietana
  • mąka
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka