Rejestracja / Logowanie

Cytrynowiec na biszkopcie

Sposób przygotowania

BISZKOPT Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do ubitej piany dodawać stopniowo po jednym żółtku, ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy żółtkowej, ostrożnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy ,wstawić do piekarnika, piec w 175 stop.przez ok.30 minut

MASA BUDYNIOWA Do rondla wlać 2 szkl wody, dodać cukier i sok z cytryny, zagotować. Budynie rozprowadzić w 1 szkl zimnej wody, wlać do gotującej się wody z cukrem, zagotować. Zestawić budyń z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać. Ugotowane budynie wystudzić, utrzeć z masłem na puszysty krem.

MASA ŚMIETANKOWA Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z bitą śmietaną.

SKŁADANIE CIASTA 1.biszkopt 2.masa cytrynowa 3.masa śmietankowa 4.herbatniki Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1

Składniki (15)

  • 4 szt jajka,
  • 1 szkl mąka,
  • 1 szkl cukier,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • Masa
  • 1 kostka masła
  • budynie cytrynowe -2 opak
  • woda -3 szkl
  • sok z cytryny
  • cukier -0-,5 szkl
  • galaretka cytrynowa -1 opak
  • KREM
  • bita śmietana w proszku -2 opak
  • śmietana kremówka36% -0,5 l
  • herbatniki - 2 opak

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka