Rejestracja / Logowanie

Drożdżówki

Sposób przygotowania

 

Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru, dodajemy ciepłe lecz nie gorące mleko oraz 3 łyżki maki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie dodajemy resztę maki, lekko roztrzepane jajko, roztopione masło, szczyptę soli, wodę oraz cukier i dokładnie zagniatamy ciasto.

 

Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić swoją objętość. Gdy zakończy się wyrastanie znów przez 1-2 minuty wyrabiamy ciasto, następnie rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy 8 kształtów litery T, każdy z nich smarujemy dżemem, serem lub makiem.

 

Każdy z boków litery T zwijamy do środka. Przygotowane drożdżówki pozostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu umieszczamy je w piekarniku. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 °C.  

 

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 3.5
Głosów: 80
  • Autor: admin
  • Dla: 8 osób
  • Poziom trudności: średni
  • Czas przygotowania: ok. 60 min.
  • Koszty: 10 zł

Składniki (7)

  • 1 szklanka mleka
  • ½ kilograma maki
  • ½ kostki drożdży
  • 1 jajko
  • 6 łyżek stołowych cukru
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki stołowe wody

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka