Rejestracja / Logowanie

Spaghetti carbonara

Sposób przygotowania

Boczek kroimy w cienkie paseczki i przysmażamy na patelni (na odrobinie oliwy). Cebulkę drobno siekamy, dodajemy do przysmażonego boczku i chwilę całość smażymy. Połowę śmietany przelewamy do miseczki, mieszamy z żółtkami, posiekaną drobno pietruszką, serem (parmezanem i topionym) i przyprawami. Pozostałą część śmietany wlewamy do boczku (zmniejszamy ogień na malutki) i szybko mieszamy. Dodajemy nasz mix śmietany z żółtkami i serami i nie przestajemy mieszać. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron, całość dokładnie mieszamy. Jeżeli sos jest za gęsty - można dodać trochę wody lub bulionu.
Przystrajamy rozmarynem lub natką pietruszki. Smacznego!

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1
  • Autor: Elexis
  • Dla: 3 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: ok. 45 min.
  • Koszty: 25 zł

Składniki (10)

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 300 ml śmietany (u mnie 18%)
  • 200 g boczku wędzonego
  • garść świeżej natki pietruszki
  • 1/2 dużej cebuli lub jedną małą
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1 mały serek topiony
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz (u mnie cytrynowy) i świeży rozmaryn do przystrojenia

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka