Rejestracja / Logowanie

Zupa NIC

Sposób przygotowania

Mleko wlewamy do garnuszka, wsypujemy cukier, wydłubane ziarenka z laski wanilii lub łyżkę ekstraktu (lub 1 cukier waniliowy). Mieszamy i gotujemy aż do wrzenia. Białka jaj oddzielamy od żółtek, ubijamy na pianę.

Gdy mleko się zagotuje łyżką kładziemy na nim piankę z białka. Tak żeby powstały kluski. Gotujemy je z obydwóch stron.

Pianki układamy na talerzu, mleko trochę studzimy i mieszamy z żółtkami. W tym czasie układamy owoce. Na koniec wlewamy zupę mleczną na talerz z owocami i piankami. Smacznego!

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1
  • Autor: Elexis
  • Dla: 3 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: ok. 30 min.
  • Koszty: 15 zł

Składniki (5)

  • 1 litr mleka
  • 150 g cukru
  • 1 laskę wanilii lub ekstrakt waniliowy, ewentualnie cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • dowolne owoce, najlepiej sprawdzają się jagody i maliny

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka