Rejestracja / Logowanie

Placek po Bytomsku

Sposób przygotowania

SOS Mięso przesmażyć na tłuszczu, obsypując dobrze przyprawą kebab-gyros, papryką słodką, ostrą, smażyć na dość ostrym ogniu, aby mięso się mocno zrumieniło. Następnie zmniejszyć ogień i smażyć na wolnym ogniu kilka minut.

Do rondla wlać wrzącą wodę, dodać rosołki, ząbki czosnku,i ogórki pokrojone na ćwiartki, gotować 5 minut. Wrzucić do rondla mięso, zamieszać, podgotować do miękkości mięsa. Ogórki i czosnek wyjąć z wywaru. Wywar zagęścić mąką, zagotować.

PLACKI ZIEMNIACZANE Ziemniaki i cebulę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dodać do ziemniaków mąkę, jajka,szczyptę vegety ,soli i pieprzu , wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz,smażyć na całej patelni grube placki ziemniaczane, smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Wyjąć placki na talerze, polać sosem gulaszowym i śmietaną.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1

Składniki (16)

  • GULASZ
  • mięso gulaszowe -500 g
  • ogórki korniszony -2 szt
  • czosnek -4 ząbki
  • kostki rosołowe mięsne -2 szt
  • przyprawa kebab-gyros
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • vegeta
  • PLACKI ZIEMNIACZANE
  • ziemniaki -1 kg
  • mąka
  • jajko -2 szt
  • sól i pieprz
  • śmietana
  • cebula -1 szt

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka