Rejestracja / Logowanie

Ciasto makowe

Sposób przygotowania

Białkowe z makiem Białka ubić na sztywno, w trakcie ubijania dodać cukier dalej ubijać. Do ubitej piany stopniowo dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mak, delikatnie wymieszać. Pianę makową wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika piec w 180 stop.przez ok.30 minut.

MASA Mleko zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać ostudzone mleko i wsypywać też mleko w proszku, wymieszać.

GALARETKI: Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Na wystudzone ciasto makowe, wyłożyć masę z mleka, na masie układać biszkopty moczone w wódce i obsypane wiórkami z makiem. Wierzch ciasta zalać galaretką, odstawić do lodówki

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1

Składniki (16)

  • białka jaj -8 szt
  • cukier- 1 szkl
  • mak suchy -0,5 szkl
  • mąka -0,5 szkl
  • proszek do pieczenia -2 łyżeczki
  • MASA
  • mleko -0,5 szkl
  • cukier -0,5 szkl
  • margaryna -1 kost
  • cukier waniliowy -2 opak
  • mleko w proszku -2 szkl
  • biszkopty okrągłe -1 paczka
  • mak suchy -1 łyżka
  • galaretka zielona -2 opak
  • wiórki kokosowe -2 łyżki
  • wódka do namoczenia

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka