Rejestracja / Logowanie

Muffiny czekoladowe z malinami

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy przez sitko i łączymy ze wszystkimi suchymi składnikami.


 Masło rozpuszczamy np. w mikrofali, mieszamy z jajkami i mlekiem. (proponuję najpierw dodać mleko żeby masło trochę ostudzić, inaczej jajka nam się zetną).

Suche i mokre mieszanki składników łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, foremki na muffiny wypełnić ciastem do 2/3 wysokości i wetknąć maliny, u mnie po dwie na sztukę.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.
W garnuszku roztapiamy masło i dokładamy czekoladę lub czekoladki, na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy powstanie jednolita masa, polewamy nią muffiny. Można przystroić owocami. Smacznego!!

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1
  • Autor: Elexis
  • Dla: 3 osób
  • Poziom trudności: łatwy
  • Czas przygotowania: ok. 45 min.
  • Koszty: 25 zł

Składniki (10)

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 łyżki domowej roboty cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • czekolada
  • łyżka masła

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka