Rejestracja / Logowanie

Zupa chrzanowa

Sposób przygotowania

Ziemniaki i cebule obieramy, kroimy w kosteczkę (ziemniaki w większą). Na łyżce oleju podsmażamy je w garnku, po chwili wlewamy wodę. Gotujemy do miękkości z dodatkiem soli i domowych kostek rosołowych.

Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy umyte i pokrojone na plasterki pieczarki. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczarki odstawiamy na bok, a na tej samej patelni podsmażamy szynkę pokrojoną w paski (na łyżce oleju). Zawartość garnka (gdy ziemniaki będą już miękkie) blendujemy na gładką masę.

Krem wlewamy do garnka, dodajemy więcej wody (niezbyt dużo, by zachował gęstość). Dodajemy 4 łyżki chrzanu, mieszamy do rozpuszczenia. Całość zagotowujemy z dodatkiem podsmażonych pieczarek i szynki. Przyprawiamy do smaku. Ewentualnie posypujemy natką (ja pominęłam). Podajemy w pieczywie lub na talerzu. Smacznego!

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 4.5
Głosów: 2

Składniki (11)

  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 cebule
  • ok. 150 g pieczarek
  • 6-7 plasterków ulubionej szynki
  • 4 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz czarny
  • natka pietruszki
  • domowe kostki rosołowe

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka