Rejestracja / Logowanie

Żur Wielkanocny

Sposób przygotowania

Cebulę obrać, przekroić na pół, opiec nad płomykiem z każdej strony na złoty kolor. Grzybka wymoczyć, przełożyć razem z cebulą do garnka, zalać wodą, zagotować. Następnie dodać białą kiełbasę, gotować na wolnym ogniu przez ok.20 minut. Po tym czasie wyjąć kiełbasę, wlać żur, dodać przyprawy i tarty chrzan, gotować następne 15 minut. Śmietanę rozmieszać ciepłym żurem, wlać do żurku, zagotować. Żur podawać z jajkiem i kiełbasą.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1

Składniki (12)

  • biała kiełbasa -4 porcje
  • grzybek suszony -1 szt
  • cebula mała -1 szt
  • żur -2 szkl
  • sól czosnkowa
  • sól
  • pieprz
  • chrzan tarty -1,5 łyżki
  • majeranek
  • śmietana -140 ml
  • jajka -2 szt ugotowane na twardo
  • woda -2 szkl

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka