Rejestracja / Logowanie

Śląskie z karkówką

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, opłukać,zalać wodą, posolić, ugotować. Ugotowane ziemniaki odcedzić, ostudzić. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać szczyptę soli, jajko, zagnieść ciasto. Z ciasta uformować długi wałek, pokroić na mniejsze kawałeczki. Każdy kawałek uformować okrągłe kluseczki z dziurką. Kluski gotować we wrzącej i osolonej wodzie. Gdy kluski wypłyną na wierzch, jeszcze trochę pogotować. Wybierać kluski łyżką cedzakową na talerze. KARKÓWKA: Plastry karkówki obsypać solą i pieprzem, obtaczać w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wrzącej wody, dusić do miękkości. Kluski śląskie podawać z karkówką w sosie

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1

Składniki (9)

  • ziemniaki -1 kg
  • mąka ziemniaczana - 25 dag
  • jajko -1 szt
  • sól
  • karkówka bez kości - 4 grubsze plastry
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka