Rejestracja / Logowanie

Kruche z budyniem i jabłkami

Sposób przygotowania

CIASTO KRUCHE:

Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,dodać pokrojoną margarynę,cukier i jajka,zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części,włożyć do zamrażalnika na 30 minut.

MASA JABŁKOWA:

Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych otworach. Do rondla włożyć masło rozpuścić,dodać starte jabłka,chwilę przesmażyć. Do przesmażonych jabłek,wsypać galaretki dokładnie wymieszać,odstawić. Połowę ciasta zetrzeć na tarce do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25 x 36 cm. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową.

MASA BUDYNIOWA

2 szkl mleka zagotować z 4 łyżkami cukru. W pozostałej szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, energicznie mieszając do zgęstnienia. Gorący budyń wylać na masę jabłkową. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych otworach na masę budyniową. Ciasto wstawić do piekarnika,piec w 180 stop.przez ok.35 minut

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1

Składniki (15)

  • CIASTO KRUCHE:
  • margaryna -250 g
  • proszek do pieczenia -2 łyżeczki
  • mąka- 2 szkl
  • jajka - 5 szt
  • cukier - 3 łyżki
  • MASA JABŁKOWA
  • jabłka-1,5 kg
  • galaretka cytrynowa -2 opak
  • masło -1 łyżka
  • MASA BUDYNIOWA
  • budyń śmietankowy -2 opak
  • mleko -3 szkl
  • cukier -4 łyżki
  • cukier puder

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka