Rejestracja / Logowanie

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Sposób przygotowania

SOS PIECZARKOWY Pieczarki umyć, osączyć pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do grzybów. Grzyby zalać 1/4 wody, dusić do miękkości., dodać koperek suszony i listki laurowe. Mąkę rozmieszać z odrobiną wody, wlać do grzybów, dodać sól i pieprz, zagotować. Połączyć ze śmietaną

KLUSKI: Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować. Ugotowane ziemniaki ostudzić, zemleć. Do ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać jajko, szczyptę soli, zagnieść ciasto. Ciasto pokroić na kilka małych kawałków. Formować w mące pszennej kulki, lekko spłaszczać, na środku zrobić wgłębienie na środku. Kluski gotować we wrzącej i osolonej wodzie. Gdy kluski wypłyną na wierzch, gotować jeszcze ok 4 minut. Wybierać kluski łyżka cedzakową na talerze, polewać sosem pieczarkowym.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 2.6
Głosów: 3

Składniki (11)

  • 1 kg ziemniaki
  • 6 dag mąka ziemniaczana,
  • 4 dag mąka pszenna do podsypania
  • 1 sztuka jajko,
  • 300 g pieczarki,
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • 1/8 l śmietany
  • 3 dag mąki
  • 1 łyżka koperku suszonego
  • listki laurowe -2 szt

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka