Rejestracja / Logowanie

Wigilijna zupa grzybowa

Sposób przygotowania

Grzyby namoczyć w 1,5 l zimnej wodzie,odstawić. Warzywa obrać,opłukać. Następnie grzyby pokroić w paski ,przełożyć do garnka,zalać tą wodą w której moczyły się grzyby,gotować kilka minut. Do wywaru grzybowego dodać włoszczyznę w całości , pieprz w ziarnach,gotować do miękkości warzyw. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na oleju,dodać do wywaru. Warzywa wyjąć z zupy,śmietanę rozprowadzić gorącym wywarem grzybowym,wlać do gotującego wywaru,zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać zupę z kluseczkami lanymi

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 1

Składniki (11)

  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 szt cebula
  • kawałek pora
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1,5 litra wody
  • 5 ziaren pieprzu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietana 18%
  • olej rzepakowy

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka