Rejestracja / Logowanie

Ciasto na miodzie

Sposób przygotowania

CIASTO Margarynę posiekać z cukrem, dodać jajka, mąkę wymieszaną z sodą i miód, zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, jedną większą, drugą mniejszą część. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto na blachę, każdą część ciasta upiec oddzielnie w 170 stop.przez ok.25 minut. Upieczone placki ostudzić.

MASA Zagotować 1,5 szkl mleka z cukrem, cukrem waniliowym i margaryną, zagotować. W reszcie mleka rozrobić obie mąki, wymieszać, wlać na gotujące się mleko, gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia masy.

PRZEŁOŻENIE CIASTA Na mniejszą część wylać masę budyniową, wymieszaną z łyżką pokrojonych orzeszków. Przykryć drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta oblać polewą czekoladową, posypać posiekanymi orzeszkami i wiórkami kokosowymi.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 2

Składniki (17)

  • CIASTO
  • margaryna -1,5 kost
  • cukier -1 szkl
  • soda -1,5 łyżeczki
  • mąka 3,5 szkl
  • jajko -2 szt
  • miód -3 łyżki
  • MASA:
  • margaryna -1 kost
  • cukier -3/4 szkl
  • cukier waniliowy -1 opak
  • mleko -2 szkl
  • mąka ziemniaczana -1 łyżka
  • mąka pszenna -1 łyżka
  • polewa czekoladowa -1 opak
  • wiórki kokosowe -2 łyżki
  • orzeszki ziemne -3 łyżki

Komentarze

gopelardo 2014-07-01 21:07:59

Ciasto zazwyczaj robię z dodatkiem miodu malinowego (z Pińczowa), rozpuszczam go z niewielką ilością wrzątku tak do rozpuszczenia, odkładam do ostygniecia. Następnie dodaję pozostałe składniki przepisu. Tak dla odmiany i ciekawego smaku, polecam.

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka