Rejestracja / Logowanie

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Sposób przygotowania

Jajka ugotować we wrzącej i osolonej wodzie na twardo. Obrać jajka ze skorupek, przekroić wzdłuż na połowę. Kiełbasę porcjować, pokroić na kawałki po 100 g każdy. W rondlu zagotować 1 litr wody. Do gotującej się wody wlać żur, dodać przyprawy, gotować kilka minut. Do gotowego barszczu dodać obrany i posiekany czosnek. Żurek zaprawić mąką wymieszaną z odrobiną wody, wlać zawiesinę do żurku, dodać majeranek, zagotować. Żurek doprawić do smaku solą i pieprzem. Do gorącego żurku dodać kiełbasę. Podawać z jajkiem i kiełbasą.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 3

Składniki (10)

  • żur w butelce -1/2 l
  • pieprz i sól
  • majeranek
  • ziele angielskie -2 ziarenka
  • pieprz -2 ziarna
  • czosnek -2 ząbki
  • mąka -1 łyżka
  • kiełbasa -800 g
  • liść laurowy
  • jajka -8 szt

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka