Rejestracja / Logowanie

PIERNIK ZIEMNIACZANY-prawie świąteczny

Sposób przygotowania

Masło, miód, 1 mała paczka kakao, cukier, 2 paczki przypraw do pierników, bakalie, tj. (rodzynki, migdały, orzechy) połączyć razem.
Masa nie powinna być zbyt chłodna.
Dodać do tego: mąkę , 1 paczkę proszku do pieczenia, 3 jajka (dodawać po 1 i mieszać).
Po wymieszaniu składniki połączyć z 1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez prasę.
Wymieszać wszystko dokładnie i wlać na blachę.
Po upieczeniu polać polewą czekoladową i posypać różnokolorową posypką, lub kokosem.
Można też przełożyć piernik powidłami własnej pracy, np. śliwkowymi
Piec w temperaturze 180 stopni C, 50 minut.
Smacznego.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 4.9
Głosów: 193

Składniki (10)

  • masło-1 kostka
  • miód sztuczny, lub prawdziwy-1 słoiczek
  • kakao ciemne-1 paczka
  • cukier kryształ-25 dag.
  • przyprawa do piernika-2 paczki
  • mąka pszenna-1 kg.
  • jajka-3 sztuki
  • bakalie różne-rodzynki, migdały orzechy
  • ziemniaki ugotowane-1 kg.
  • proszek do pieczenia-1 paczka

Komentarze

Brak komentarzy!

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka