Rejestracja / Logowanie

Polędwica wołowa z octem balsamicznym

Sposób przygotowania

·         Polędwicę kroimy w plastry, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, otaczamy w mące.

·         Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy mięso z obu stron. Podlewamy wodą, octem i dusimy ok. 10–15 minut, do odparowania wody i uzyskania odpowiadającej nam gęstości sosu. Na koniec dodajemy masło.

·         W międzyczasie ziemniaki obgotowujemy przez 5–6 minut. Odcedzone przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, posypujemy tymiankiem i solą. Zapiekamy do miękkości w 200°C
(ok. 25 minut lub do uzyskania rumianej skórki).

 

·         Mięso podajemy z sosem, ziemniakami i szparagami lub rukolą.

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 2

Składniki (11)

  • 700 g polędwicy wołowej
  • 200 ml octu balsamicznego Ponti
  • 150 ml wody
  • mąka do obtaczania
  • 8 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • 4 łyżki masła
  • rukola lub szparagi
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek

Komentarze

gusia1000 2015-11-19 01:53:05

Dobry obiad.

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka