Rejestracja / Logowanie

Szaszłyki z łososiem i ananasem

Sposób przygotowania

·         Pokrój ananasa w kostki równej wielkości (około 3 cm).

·         Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa.

·         Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki.

·         Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i schłodź w lodówce przez 2 godziny.

·         Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony.

 

 

Smakowało ? :-) Polub nas:

Ocena: 5
Głosów: 2

Składniki (9)

  • • 200 g ananasa
  • • 250 g filetu z łososia
  • • 40 listków mięty
  • • 3 gałązki tymianku
  • • 3 gałązki kopru
  • • 3 g różowego pieprzu
  • • 30 ml oliwy z oliwek Olitalia
  • • 30 ml soku z cytryn Limmi
  • • sól

Komentarze

gusia1000 2015-11-19 01:53:21

Dobre jedzenie.

Komentowanie dostępne dla zarejestrowanych użytkowników

Kategorie
Przydatne linki
Wyszukiwarka